Zile libere de la stat, pentru toți angajații români: atenție, concediul de odihnă rămâne neschimbat, dar acum ai mai multe drepturi

de: Mădălina Bahrim
20 10. 2022

Codul Muncii va suferi modificări importante, începând de luna aceasta. Angajații români vor beneficia de drepturi extinse la locul de muncă, în raport cu firma angajatoare.

O parte dintre aceste drepturi se referă la zilele libere, mai exact la noi tipuri de concedii pe care angajații și le vor putea lua, dacă se află în anumite situații. Concret, vorbim despre concediul de îngrijitor, concediul paternal și situațiile în care angajatul lipsește de la job, din cauza unor probleme personale, în familia sa.

Ei bine, din 22 octombrie 2022, aceste drepturi vor intra în vigoare, iar angajatorii sunt obligați să țină cont de ele. Practic, salariatul va putea să-și ia concediu de îngrijitor, de exemplu dacă trebuie să aibă grijă de o rudă apropiată (ce locuiește în aceeași gospodărie cu angajatul), dar care se află în imposibilitate de a se îngriji singură.

Dacă firma nu te înțelege, va fi amendată cu mii de lei

Firmele trebuie să știe că pot fi sancționate foarte dur, în baza noilor prevederi legale aplicate Codului Muncii, dacă refuză dreptul salariatului la concediul de îngrijitor. Vorbim despre amenzi usturătoare, al căror cuantum este situat între 4.000 lei și 8.000 lei.

De asemenea, firmele trebuie să aloce concediu paternal proaspeților tătici ce solicită acest lucru, dar și să înțeleagă angajații care nu se prezintă la muncă din cauza unor urgențe în familie. Bineînțeles, angajatorul trebuie înștiințat, nu putem vorbi despre absență nemotivată de la job, iar zilele libere luate pentru urgențe familiale trebuie recuperate. Potrivit noilor reguli, un angajat poate apela la cel mult 10 zile libere lucrătoare pe an calendaristic pentru astfel de motive.

Ceea ce este cu adevărat interesant în noua legislație ce se va aplica din această lună, constă în faptul că angajatul aflat pe perioada celor trei tipuri noi de concedii și zile libere nu va putea fi dat afară.

Mai important decât atât este că aceste trei tipuri noi de zile libere și concedii nu se pot scădea din concediul anual de odihnă la care are dreptul fiecare lucrător de pe piața muncii. Practic, vorbim despre niște drepturi în plus pe care le câștigă salariații acum.

„Anterior modificării, Codul muncii stipula ca fiind activitate prestată pentru stabilirea duratei concediului de odihnă anual, pe lângă munca prestată efectiv, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cea aferentă concediului de maternitate, concediul de risc maternal și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. Pe altă parte, perioadele în care salariatul se află în concediu fără plată sau în șomaj tehnic afectează zilele de odihnă disponibile într-un an”, explică avocatnet.ro.